ПРОМЕНЕ У ОБРАЗОВАЊУ ПОСЛЕ ПОЧЕТКА НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ У ПЕТНИЦИ

 

Почетак дигитализације наставе и организорање наставе на даљину преко интернета из Истраживачке станице Петница донео је пре две и по деценије велике промене  у образовну праксу.




Најважинији резултат је потпуна промена образовне парадигме која је владала два века

1. Колика је то промена била најбоље сведочи обустављање наставе у школама током бомбардовања 1999. године. Док су све школе у Србији обуставиле рад наведена онлајн обука у оквиру програма географије у Истраживачкој станици Петница је без проблема функционисала преко интернета у току целе агресије. Школски систем у Србији ће онлајн наставу почети да примењује (уз огромне напоре и скромне резултате) тек по избијању пандемије 2020. године.

2. Први дигитални уџбеник за ваншколско образовање је тако добро пројектован да је у њему било све што имају данашњи дигитални уџбеници после две и по деценије. Први дигитални уџбеник  (knjigasunce.petnica.rs) није изашао у ПДФ формату него у ХТМ. Поред текста, фотографија у боји имао је анимације, питања, задатке за самосталан рад и мејл за онлајн контакт.

3. Покретање  овог пројекта као показне вежбе за наставу на даљину смањена је потреба за класичним предавањима у учионици. Ако је уџбеник добро урађен он у потпуности може да замени предавача. Аутор овог  уџбеника је 1998. године отишао из истраживачке станице Петница, а курс о методама посматрања Сунце без проблема функционише онлајн пуних 25. година! Заинтересовани ученици могу веома лако да се самостално обуче у методама посматрања Сунца и обради посматрачког материјала.

4. Први дигитални онлајн уџбеник (knjigasunce.petnica.rsје већ 25 година бесплатан за коришћење. Његовим објављивањем је пре две и по деценије трасиран пут за увођење бесплатних дигиталних уџбеника у Србији. 

Протоком времена број посетилаца овог курса из географије је постајао све већи.  У време објављивања прве онлајн књиге о посматрању Сунца на планети је било око 1% корисника интернета, а данас преко 60%. У то време персонални рачунари су били скупи, а данас доступни скоро свакоме. Књига о Сунцу је данас доступна са било ког рачунара, лаптопа, таблета или мобилног телефона без обзира на годину производње.

Све горе наведено значајно мења улогу наставника и у традиционалној школи. Наставник на овај начин може да се посвети другим пословима и уштеди огромно време које би потрошио да годинама држи исто предавање. Добар уџбеник или онлајн курс му омогућује да се посвети интерактивној комуникацији са учеником, прегледању задатака, усмеравању ученика, личном усавршавању...

 


Коментари

Популарни постови са овог блога

ДИГИТАЛНА НАСТАВА У АНАЛОГНО ВРЕМЕ

БИБЛИОГРАФИЈА