ПОСТУЏБЕНИЦИ КАО ЗАМЕНА ЗА ПОСТОЈЕЋЕ ДИГИТАЛНЕ 

Први дигитални уџбеник за неформално образовање (knjigasunce.petnica.rs) је објављен пре 25 година. Њега су користиле генерације које су одрастале уз рачунаре. Он је у то време био веома савремен и атрактиван за кориснике.

У међувремену су стасале младе генерације које су одрасле уз мобилне телефоне и друштвене мреже. За њих овакве дигиталне књиге нису више занимљиве за коришћење као некада. То исто важи и за најновије дигиталне уџбенике који имају велики број недостатака. 

Најновији дигитални уџбеник за основну школу.



Они су обична или проширена копија штампаних издања што је велика грешка. Да би се користили без напора потребан је велики екран, добри процесори, графичке картице и меморија на уређају. Аутори нових дигиталних уџбеника нису искористили тренутак да их осавремене и прилагоде младим генерацијама и мобилним телефонима.

Сви постојећи дигитални уџбеници су застрели.

За генерације које се данас образују морају се радити постуџбеници тј. видео уџбеници. О томе је већ почело да се говори и пише код нас. 


1. https://galaksijanova.rs/postubzenicki-talas/?script=cir

Нове могућности: постуџбеници

Ипак, ово је само део утицаја рачунара на образовање. Уџбеници су ту мањи део могућности, скромни почетак. Већ почетком овог миленијума било је јасно да предавања могу да буду снимљена и доступна преко интернета. Била би то помоћ ученицима који из ма ког разлога неког дана нису похађали наставу, као и наставницима у припреми предавања. Временом би уз снимљена предавања били додавани снимци експеримената, експоната, предела и слични видео садржаји који би их обогатили.

Крајњи резултат били би видео-уџбеници, нешто налик на некадашњи Школски програм, али организовано по јединицама програма наставе, доступно на интернету за прегледање када за тим постоји потреба, не само у фиксно време за све гледаоце. Нема потребе да се то ради сваке године и одједном, база снимљених предавања може да се гради мало по мало и стално да расте. Ипак, да би се изградила, мора да се са градњом почне. Почето већ јесте, сигурно, емитована је настава због епидемиолошких мера. Архивирано и доступно?


2. https://youtu.be/Hzkz_NA3MEw?t=45


У припрему је први постуџбеник из физичке географије.





Коментари

Популарни постови са овог блога

ДИГИТАЛНА НАСТАВА У АНАЛОГНО ВРЕМЕ

БИБЛИОГРАФИЈА