КАКО ПОСМАТРАТИ СУНЦЕ

Књига о методама посматрања Сунца у аматерској пракси.

Сунце се убраја у малу групу астрономских објеката који су веома погодни за наставну обраду. Уз помоћ школског телескопа могу се посматрати Сунчеве пеге и факуле, помрачења Сунца, пролази Меркура и Венере преко Сунчевог диска и низ других појава везних за нашу матичну звезду. То даје велике могућности наставницима да квалитетно реализују наставну јединицу о Сунцу и да значајно подигну квалитет рада школских секција из географије и астрономије.
Ова књига може корисно послужити и студентима географије за наставну праксу из предмета Математичка географија.
Ученици средњих школа и студенти могу успешно да овладају визуелним и фотографским методама посматрања Сунца. Због тога истраживање Сунчеве активности може бити неисцрпан извор тема за самосталан рад ученика и студената (матурски радови, радови за такмичења, дипломски радови). Уколико је секција у образовној установи активна, добро организована и стручно вођена од стране наставника праћење Сунчеве активности може постати озбиљан и дугорочан истраживачки програм.
Сунце је такође погодан објекат и за популаризацију астрономије. Организовање посматрања појава у Сунчевој атмосфери, делимичних и тоталних помрачења и пролаза Меркура и Венере преко Сунчевог диска за ученике и грађанство су идеална прилика за популаризацију астрономије и презентацију рада астрономских удружења.
Ова књига представља увод у основне методе визуелног посматрања и фотографисања Сунца, па је стил писања прилагоден ученицима средњих и вишим разредима основних школа.
Књига је илустрована одговарајућим графичким прилозима, фотографијама, неопходним табелама и примерима за вежбу, како би кориснику била што приступачнија за самосталан рад.

ШТАМПАНО ИЗДАЊЕ

Може се погледати у Истраживачкој станици Петница, Градској библиотеци Љиг, Универзитетској библиотеци Крагујевац и Библиотеци Матице српске у Новом Саду.


ИЗДАЊЕ У ПДФ ФОРМАТУ

ИЗДАЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ





Коментари

Популарни постови са овог блога

ДИГИТАЛНА НАСТАВА У АНАЛОГНО ВРЕМЕ

БИБЛИОГРАФИЈА